Η υποψήφια δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου κα. Μαρία Μανούκα παραχώρησε συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα politispress.gr και τον δημοσιογράφο Φάνη Παπαδόπουλο.

Politispress : Είμαστε περίπου έξι μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, έχετε ολοκληρώσει το ηφοδέλτιο με τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους και αν είστε ουσιαστικά έτοιμοι για την εκλογική μάχη ;

Μαρία Μανούκα : Όπως γνωρίζετε κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι μια εξελικτική διαδικασία. Αυτή η αρχή διέπει και τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Η ομάδα που έχουμε συγκροτήσει μέχρι στιγμής είναι δυνατή, έχει δομηθεί σε στέρεες βάσεις και εκφράζει τα “θέλω” και τα “μπορώ” της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνδημοτών μας. Έχουν συνταχθεί μαζί μου άνδρες και γυναίκες από τον Εύοσμο και το Κορδελιό με τους οποίους μοιραζόμαστε αγωνίες και όνειρα. Είμαστε προβληματισμένοι και ανήσυχοι για την καθημερινή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ο τόπος μας έχει σημαντικές δυνατότητες να αποτελέσει σημείο προόδου και ευημερίας για το σύνολο της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Δεν αρκούμαστε να υπερηφανευόμαστε ότι κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε στο δεύτερο πληθυσμιακά δήμο της Βόρειας Ελλάδας, αλλά θέλουμε να τον δούμε να γίνεται πρώτος. Όχι μόνο στην καρδιά μας, αλλά στη χώρα. Ένας δήμος παράδειγμα προς μίμηση, ο οποίος θα μνημονεύεται για την εξέλιξή του και δεν θα πρωταγωνιστεί στην επικαιρότητα μόνο ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Στο πλαίσιο αυτό καθημερινά συνομιλώ με συνδημότες που επιθυμούν να ενώσουμε δυνάμεις στον κοινό αγώνα. Το ψηφοδέλτιο μας είναι έτοιμο σε μεγάλο βαθμό, συνδυάζει ορμή και εμπειρία και πραγματικά είμαι πολύ υπερήφανη τόσο για την υγεία που εκπέμπουμε ως συνδυασμός όσο και για την ποιότητα των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων. Είμαστε μια παράταξη που δεν έχει χρώμα αλλά ανήκει στους δημότες. Στο πλαίσιο αυτό απευθύνω κάλεσμα συμπόρευσης σε όλες τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς, του Σοσιαλισμού, του Κέντρου και της Δεξιάς, παραμερίζοντας όλοι τα ιδεολογικά μας πιστεύω ώστε να αθροίσουμε δυναμική και μέσω της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία να προτείνουμε στους πολίτες ένα ελπιδοφόρο αύριο.

Politispress : Υπάρχουν 3 υποψήφιοι δήμαρχοι οι οποίοι διεκδικούν για πρώτη φορά τη διοίκηση του δήμου, πόσο δύσκολο ή εύκολο νομίζετε ότι θα είναι η «μάχη» της διεκδίκησης, απέναντι στον εν ενεργεία δήμαρχο ;

Μαρία Μανούκα : Όλοι οι συνδυασμοί θα κριθούμε από τους πολίτες βάσει του προγραμματικού μας λόγου. Σε ό,τι αφορά το δικό μας καλούμε τους συνδημότες μας να ακούσουν τι προτείνουμε, να κρίνουν προτάσεις και θέσεις, φυσικά να τις συγκρίνουν και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με γνώμονα το καλύτερο για τον δήμο μας.

Σέβομαι τους επικεφαλής όλων των συνδυασμών. Ουδείς συμμετέχει στα κοινά με κακές προθέσεις. Ωστόσο, εκείνο που επισημαίνω σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου, είναι ότι πίσω από το παραβάν πρέπει να επιλέξουμε ποιο είναι το κατάλληλο πρόσωπο να κάνει τη δουλειά. Στην προκειμένη περίπτωση ποιο είναι το πρόσωπο που μπορεί να αναβαθμίσει το δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Ποιο είναι το πρόσωπο που μπορεί να δώσει λύσεις στα πολλά και σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν την καθημερινότητά μας και τα οποία δυστυχώς πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Ποιο είναι το πρόσωπο που μπορεί να διεκδικήσει σθεναρά πόρους από την κεντρική εξουσία και να υλοποιήσει πολιτικές προς όφελος των πολλών. Ποιο είναι το πρόσωπο που δεν έχει εξαρτήσεις από το παλιό και φθαρμένο και κατ’ επέκταση μπορεί να προσφέρει νέους διευρυμένους ορίζοντες στο δήμο μας. Τελικά, ποιο είναι το πρόσωπο που μπορεί να “σπάσει” κυριολεκτικά το κατεστημένο όσων ταλανίζουν εδώ και χρόνια το δήμο Κορδελιού – Ευόσμου.

Οι συνδημότες πρέπει να “ζυγίσουν” σωστά τις επιλογές τους και να ψηφίσουν εκείνον ή εκείνη που μπορεί να σπρώξει το δήμο Κορδελιού-Ευόσμου στην επόμενη δεκαετία με τόλμη, αποφασιστικότητα και διάθεση για προσφορά. Δεν νοείται όλοι οι δήμοι της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης να εξελίσσονται, να προοδεύουν και εμείς να κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Δεν νοείται να υπάρχουν ακόμη και σήμερα, στο Κορδελιό και τον Εύοσμο του 2023, υπόγειες σχολικές αίθουσες. Δεν επιτρέπεται ολόκληρες γειτονιές να είναι εγκαταλελειμμένες ή να μένουν για ημέρες στο σκοτάδι. Πόσο μάλλον κλειστά γυμναστήρια σχολείων και το ΔΑΚ Ευόσμου να πλημμυρίζουν κάθε φορά που βρέχει.

Politispress : Γιατί πιστεύετε ότι θα πρέπει οι δημότες να σας εμπιστευτούν;

Μαρία Μανούκα : Διότι θέλω να ενεργοποιήσω τα αντανακλαστικά της τοπικής μας κοινωνίας. Ξέρετε, τα προβλήματα του Δήμου μας δεν είναι κομματικά, πρωτίστως είναι κοινωνικά και μας αφορούν όλους. Πρώτα και πάνω από όλα βάζω το δημότη διεκδικώντας το αυτονόητο. Θέλω έναν δήμο πιο ανθρώπινο, πιο εξυπηρετικό. Που να βρίσκεται δίπλα στο δημότη και να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες. Δεν μας αξίζει αυτό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό ερχόμαστε να εκφράσουμε το νέο που είναι καινοτόμο και πρωτοπόρο, διεκδικητικό και παράλληλα αποφασιστικό.

Προσκαλώ κάθε συνδημότη μας να προτάξουμε το γενικό καλό και να πορευτούμε με ομόνοια, σύνεση και έχοντας οδηγό τη φωνή της λογικής. Ζητώ να με εμπιστευτούν και να με κρίνουν γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι ο δήμος μας χρειάζεται μια ισχυρή, υπεύθυνη ηγεσία που θα μπορεί να λύνει τα προβλήματα και όχι να τα συντηρεί. Ζητώ να μας εμπιστευθεί ως συνδυασμό γιατί έχουμε την τεχνογνωσία να το πετύχουμε, γιατί ξέρουμε πώς να βάζουμε στόχους και να τους υλοποιούμε. Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πως το να αναλαμβάνουμε την ευθύνη να βγούμε μπροστά απορρέει από τον τίτλο τιμής του ενεργού πολίτη. Σε τελική ανάλυση ζητούμε την ψήφο των συνδημοτών μας γιατί είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε για τον τόπο που αγαπάμε, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη σημαντικών ευκαιριών για τη νέα γενιά, τις γυναίκες και τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Politispress : Ποια πιστεύετε ότι είναι τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου και πώς θα τα αντιμετωπίσετε εφόσον οι δημότες σας εμπιστευτούν;

Μαρία Μανούκα : Στις προγραμματικές μας θέσεις προτάσσουμε τη σχολική στέγη, την κοινωνική μέριμνα για όλους και την ασφάλεια. Επίσης, την  προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των δημοτών, την πολιτιστική ανάπτυξη, την καθαριότητα, το ασφαλές οδικό δίκτυο, τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών, την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και φυσικά την τεχνοκρατική και δυναμική διεκδίκηση πρόσθετων πόρων από κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Ακόμη, ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για εμάς είναι η αντιμετώπιση επιτέλους του προβλήματος της δυσοσμίας στην περιοχή μας, αλλά και η ουσιαστική βελτίωση των αστικών υποδομών, με νέες ράμπες για τα ΑμεΑ, με αύξηση του πρασίνου, με ανακατασκευή πεζοδρομίων και πλατειών.

Επιπρόσθετα, στις προτεραιότητές μας είναι η άμεση βελτίωση των αθλητικών και πολιτιστικών χώρων του Δήμου. Η αποπεράτωση των ημιτελών και πλήρως εγκαταλελειμμένων αθλητικών υποδομών. Η συνεργασία με τα αθλητικά και πολιτιστικά Σωματεία με στόχο την πολυδιάστατη ενίσχυση για την επίτευξη των σκοπών τους.

Αυτός είναι ο προσανατολισμός μας για να γίνει ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου ένας εξωστρεφής δήμος με ισχυρή τοπική οικονομία και περήφανη τοπική κοινωνία. Γιατί τα προβλήματα δεν λύνονται με διαπιστώσεις αλλά με σχέδιο, αποφασιστικότητα, θέληση και κυρίως διεκδίκηση.

Politispress : Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους δημότες του δήμου Κορδελιού Ευόσμου ;

Μαρία Μανούκα : Ότι ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου έχει ανάγκη από νέες ιδέες, νέα πρόσωπα, νέες πολιτικές και νέα αρχή. Όσα, δηλαδή, πρεσβεύουμε εμείς. Έχει ανάγκη δήμαρχο που ξέρει να σχεδιάζει και να υλοποιεί, αλλά και δημοτικούς συμβούλους που διαθέτουν ικανότητες, γνώσεις και μεγάλες αντοχές, διότι η ενασχόληση με τα κοινά είναι μαραθώνιος και όχι δρόμος ταχύτητας…

Το επισημαίνω, γιατί ως πολιτικός μηχανικός και τεχνοκράτης ξέρω εξ επαγγέλματος ότι ο νέος κόσμος που οικοδομείται εν μέσω ταχύτατων αλλαγών, απαιτεί από τις κοινωνίες και τις ηγεσίες απόθεμα ικανοτήτων, σχεδιασμού και προσαρμογής. Τρία στοιχεία που ξεχωρίζουν στο δικό μας συνδυασμό, τα οποία “παντρεύονται” αρμονικά με το υψηλό επίπεδο που διαθέτουν οι υποψήφιοί μας και τα αναδεικνύουν μέσα από τη δημοσία παρουσία τους.

Συνοψίζοντας, ο συνδυασμός μας διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται σε ένα σύγχρονο και έξυπνο δήμο. Γνώσεις, ικανότητες, κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση, εμπειρία, όρεξη για δουλειά και πάθος προσφοράς στον τόπο μας. Έχουμε την καλύτερη ομάδα εργασίας η οποία κάθε εβδομάδα γίνεται δυνατότερη με την προσθήκη νέων υποψηφίων.

Προτείνουμε στους συνδημότες μας το καλύτερο και όχι το μη χείρον.

Διαβάστε την συνέντευξη εδώ.